Hvad er vintage?

De fleste forbinder ordet vintage med noget som er gammelt og fint, men mange er alligevel ikke helt sikre på hvad det dækker over – og det er ikke så mærkeligt, for der er endnu ingen endegyldig definition, når det kommer til tøj. 

Oprindeligt stammer begrebet vintage fra vinverdenen, hvor årgangsvine på engelsk betegnes som vintage. Med tiden er vintage også blevet brugt til at tale om f.eks. ældre møbler, interiør og, som i denne bog, tøj og tilbehør. Nogle mener at bare tøjet har 20 år på bagen, så kan det defineres som vintage. Andre synes ikke at vintage er ægte vintage med mindre det er ubrugt. Og tredje gruppe påstår, at der skal være et designermærke at finde, for at det kan gå ind under vintagekategorien. Forvirret? Det kan jeg godt forstå.

 

"Selv køber jeg gerne tøj og tilbehør som både er ældre og yngre og mikser det hele på kryds og tværs. I min vintageverden er der nemlig ingen regler, så længe du har det sjovt!"

 

I dag er vintagebegrebet ekstra udfordrende at få styr på, da det ikke længere kun bruges om det gamle og originale. Hvor man for 25-30 år siden kun ville have nyt, nyt, nyt er gammelt i dag det nye sort – og især hvis det omtales som vintage eller retro, som har en positiv klang af at være originalt og autentisk. Med dette opsving for det gamle tøj er det oprindelige begreb vintage blevet en udvandet affære, som nu både bruges om originalt gammelt tøj og nyt tøj, som har et gammelt udtryk.

I min verden og i denne bog er vintage defineret som originalt tøj og tilbehør, brugt eller ubrugt, med eller uden designermærke, mellem 1920 – 1979. Alt før 1920 er antik og alt efter 1979 defineres som genbrug eller second hand. Der er intet galt med tøj, som ligger uden for vintageperioden, det er bare min måde at definere de forskellige kategorier. Selv køber jeg gerne tøj og tilbehør som både er ældre og yngre og mikser det hele på kryds og tværs. I min vintageverden er der nemlig ingen regler, så længe du har det sjovt!

Udsnit af bogen VINTAGE – sådan får du modehistorie, magi og mening i din garderobe