københavn vintage shopping guide

Stemningsbillede fra Decor Vintage i Rømersgade – en af de ældste og bedste vintagebutikker i København

Stemningsbillede fra Decor Vintage i Rømersgade – en af de ældste og bedste vintagebutikker i København

 

Københavns vintage- og secondhand-butikker står mit hjerte særlig nært. De sidste mange år har jeg besøgt butikkerne regelmæssigt, og jeg kender efterhånden mange af ejerne bag disse små, funklende perler som overstråler enhver stor modeforretning i min optik. Her er nogle af mine københavnske favoritter i alfabetisk rækkefølge:

 

Audrey Vintage, Rosengården 7, Kbh K

Prisklasse: $$$$

Som butikkens navn lægger op til er Audrey Vintage en hyldest til Audrey Hepburn og hendes enkle og elegante stil. Og der er ingen tvivl om at Audrey ville have været stolt ved synet! Butikken er indrettet som et walk in closet med smukke møbler, store portrætter på væggene og over alt er der glitrende smykker, elegante silketørklæder og delikat vintagetøj i primært sort og hvid og pudderrosa.


A Touch of Vintage, Badstuestræde 12, kbh k

Prisklasse: $$$

A Touch of Vintage  åbnede i 2015 og har siden da udviklet sig til et samlingspunkt for mange vintageglade kunder, som både nyder godt af det smukke tøj og den gæstfrie stemning. Udover et stort udvalg af vintage og -reprotøj, afholder A Touch of Vintage også mange fine arrangementer i butikken, bl.a. vintagehår- og makeupkurser i de hyggelige lokaler.


Carmen Vintage, Larsbjørnstræde 7, Kbh K

Prisklasse: $$$$

Carmen Vintage er en vaskeægte klassiker blandt Københavns vintagebutikker og er en af de smukkeste butikker i byen. Her kan man altid finde et mindre udvalg af nøje udvalgt og eksklusivt vintagetøj samt en god samling af sko, smykker og tasker. Ikke nok med det, sælger Carmen også det mest fantastiske håndlavede hårpynt, smukke puder og et fint udvalg af lækre og visuelt indbydende skønhedsprodukter.


Decor Vintage, Rømersgadegade 9, Kbh K

Prisklasse: $$$

At træde ind i Décor Vintage er som at træde ind i et uvirkeligt parallelunivers af svundne tider. Her er ikke bare smukt vintagetøj, men butikken bugner også af Københavns bedste udvalg af vintage accessories. Alt ligger sirligt til rette i den gamle lejlighed ved Nørreport, og her føler man virkelig historiens vingesus. Butikken ejes af evigt smukke Lone Riis, som ikke er bleg for at byde på et glas portvin lørdag formiddag, når man har gjort dagens kup.


Episode, Larsbjørnstræde 8

Prisklasse: $$

Jeg kendte i forvejen secondhandkæden Episode fra London, Paris og Amsterdam og blev derfor glædeligt overrasket, da kæden også åbnede en butik i København. Episode er en klassisk secondhandbutik, som byder på godt og blandet til meget rimelige priser og en trofast teenagefanskare er altid at finde i butikken. Især holder jeg af deres stativ med 1950'er og 1960'er-kjoler, her kan man virkelig gøre sig et kup.


FN92, Brolæggerstræde 14, Kbh K

Prisklasse: $$$$

I FN92s Vintage Salon finder du de smukkeste af de smukkeste kjoler, mange af dem importeret direkte fra stjernernes egen by, Hollywood. Med tiden har FN92 specialiseret sig i primært vintagebrudekjoler og sekundært galla- og cocktailkjoler. Butikken er en sand perle og drysser tiltrængt glamour over de, til tider, lidt konforme danskere med udsøgte blonder, bedårende perler, tyl i metervis og vaskeægte vintage fra 1910-1990. FN92 kan uden problemer måle sig med de bedste vintagebutikker verden over.


Jérôme Vintage, GL. Kongevej 105, Frederiksberg

Prisklasse: $$$$

Jérôme Vintage ligger på shopping-venlige Gl. Kongevej, som bugner af lækre design- og modebutikker i den dyrere ende. Butikken er enkelt og minimalistisk indrettet hvilket giver plads til de mange smukke og håndplukkede fund, som indehaver, Pia Anna Kierulff, selv finder rundt omkring i Europa.  Jérôme er en del af den nye bølge af vintagebutikker, som handler med eksklusive mærker som YSL, Chanel, Dior osv. og har et godt øje for hvad der rør sig i modeverdenen.


Kongens Klæ’r, Rosenborggade 10, KBH K

Prisklasse: $$$

Kongens Klær' er en af Københavns ældste secondhandbutikker, og jeg føler altid at jeg træder ind en tidslomme, når jeg sætter mine fødder i det aflange lokale. Butikken sælger klassisk secondhandtøj og -tilbehør og har rækker af jeans, trenchcoats, 60'er-kjoler, 80'er-blazere, lædertasker og meget andet godt og har et hav af trofaste og loyale kunder.


København K, Studiestræde 32 og Teglgårdsstræde 2, KBH K

Prisklasse: $$

Da jeg var teenager og pjækkede fra gymnasiet for at tage på genbrugsjagt, var jeg altid forbi København K. Jeg ved ikke hvor mange år, de to butikker har eksisteret, men i min verden har de altid været der, og jeg elsker at vende tilbage til de velkendte lokaler og endnu en gang bladre stativerne igennem. Ligesom dengang banker mit, nu voksne, teenagehjerte nemlig lidt hurtigere, når jeg træder ind af døren og ser de lange rækker af farvestrålende kjoler, mønstrede skorter, pelsede frakker, glitrende striktrøjer og alt det andet København K byder på.


PRAG, Vesterbrogade 98A, KBH V og Nørrebrogade 45, KBH N

Prisklasse: $$

PRAG findes to steder i København, på Nørrebro og Vesterbro (og har også en butik i Aarhus). Begge butikker i København er store og bugner af tøj og accessories fra 1950-1990, men er samtidig altid meget overskuelige og ryddelige. Der er ingen tvivl om at PRAG har hentet inspiration fra de klassiske secondhandbutikker i Berlin og NY, men alligevel har PRAG sin helt egen personlighed og charme. PRAG-butikkerne har rækkevis af farverigt vintage- og secondhandtøj til gode priser, pigerne bag disken er altid søde og hjælpsomme og der er gode rummelige prøverum. Jeg er i hvert fald lykkelig for at PRAG ikke er så langt væk, som det lyder.


Time's Up, Krystalgade 4, KBH K

Prisklasse: $$$$

Time's Up er en meget smuk og delikat, lille boutique med det ypperste indenfor secondhand og vintage, især når det gælder mærkevarer. Her finder man YSL-skjorter, Chanel-tasker, Hermes-tørklæder, Dior-kjoler og meget andet – alt sammen nøje udvalgt og smukt arrangeret i det lille lokale i Krystalgade. Også Lady Gaga var ganske begejstret for Time's Up og købte halvdelen af butikken sidst hun besøgte København. Det ville jeg nok også gøre, hvis jeg havde hendes månedsløn.


Vintage 199, Jagtvej 199, KBH Ø

Prisklasse: $$

Da jeg lige var flyttet til København, boede jeg ikke langt fra en stor secondhandbutik på Østerbro, og den var derfor et af de steder, jeg først begyndte at gå på opdagelse i det gamle tøj. Jeg kan ikke huske hvad butikken hed dengang, og efterfølgende har den skiftet ejere og navn nogle gange. Heldigvis har lokalerne altid haft brugt tøj som omdrejningspunkt og i dag hedder butikken Vintage 199 og sælger et stort udvalg af farverigt second-hand-tøj til gode priser. Som noget nyt har butikken indrettet sig med en cafe, og man kan derfor både få styret sin shoppe- og kaffelyst samme sted – ret smart!


Wasteland, Studiestræde 5, KBH K

Prisklasse: $$

Er du på jagt efter band-T-shirts, 80'er-kjoler, kimonoer eller cowboyjakker, så tag en tur forbi Wasteland i Studiestræde. Butikken sælger primært tøj fra 60'erne-90'erne og gemmer altid mange sjove og kitschede fund.