københavn vintage shopping guide

Københavns vintage- og secondhand-butikker står mit hjerte særlig nært. De sidste mange år har jeg besøgt butikkerne regelmæssigt, og jeg kender efterhånden mange af ejerne bag disse små, funklende perler som overstråler enhver stor modeforretning i min optik. Her er mine 16 københavnske favoritter:

20160816-CA2_7754.jpg

Decor, Rømersgadegade 9

At træde ind i Décor er som at træde ind i et uvirkeligt parallelunivers af svundne tider. Her er ikke bare smukt vintagetøj, men butikken bugner også af Københavns bedste udvalg af vintage accessories. Alt ligger sirligt til rette i den gamle lejlighed ved Nørreport, og her føler man virkelig historiens vingesus. Butikken ejes af evigt smukke Lone Riis, som ikke er bleg for at byde på et glas portvin lørdag formiddag, når man har gjort dagens kup.

A Touch of Vintage, Badstuestræde 12

A Touch of Vintage er en af de nyeste vintagebutikker i København, men allerede en lille perle i det københavnske vintagemiljø. Butikken åbnede i 2015 og har siden da udviklet sig til et samlingspunkt for mange vintageglade kunder, som både nyder godt af det smukke tøj og den gæstfrie stemning. Udover et stort udvalg af vintage og -reprotøj, afholder A Touch of Vintage også mange fine arrangementer i butikken, bl.a. vintagehår- og makeupkurser i de hyggelige lokaler.


Carmen, Larsbjørnstræde 7

Carmen er en vaskeægte klassiker blandt Københavns vintagebutikker og er en af de smukkeste butikker i byen. Her kan man altid finde et mindre udvalg af nøje udvalgt og eksklusivt vintagetøj samt en god samling af smukke sko, smykker og tasker. Ikke nok med det, sælger Carmen også det mest fantastiske håndlavede hårpynt, smukke puder og et fint udvalg af lækre og visuelt indbydende skønhedsprodukter.


Episode, Larsbjørnstræde 8

Jeg kendte i forvejen secondhandkæden Episode fra London, Paris og Amsterdam og blev derfor glædeligt overrasket, da kæden også åbnede en filial i København. Episode er en klassisk secondhandbutik, som byder på godt og blandet til meget rimelige priser og en trofast teenagefanskare er altid at finde i butikken. Især holder jeg af deres stativ med 1950'er og 1960'er-kjoler, her kan man virkelig gøre sig et kup.


København K, Studiestræde 32 og Teglgårdsstræde 2

Da jeg var teenager og pjækkede fra gymnasiet for at tage på genbrugsjagt, var jeg altid forbi København K. Jeg ved ikke hvor mange år, de to butikker har eksisteret, men i min verden har de altid været der, og jeg elsker at vende tilbage til de velkendte lokaler og endnu en gang bladre stativerne igennem. Ligesom dengang banker mit, nu voksne, teenagehjerte nemlig lidt hurtigere, når jeg træder ind af døren og ser de lange rækker af farvestrålende kjoler, mønstrede skorter, pelsede frakker, glitrende striktrøjer og alt det andet København K byder på.


Time's Up, Krystalgade 4

Time's Up er en yderst smuk og delikat lille boutique med det ypperste indenfor secondhand og vintage, især når det gælder mærkevarer. Her finder man YSL-skjorter, Chanel-tasker, Hermes-tørklæder, Dior-kjoler og meget andet – alt sammen nøje udvalgt og smukt arrangeret i det lille lokale i Krystalgade. Også Lady Gaga var ganske begejstret for Time's Up og købte halvdelen af butikken sidst hun besøgte København. Det ville jeg nok også gøre, hvis jeg havde hendes månedsløn.


Jérôme, Tullinsgade 12

Jerome har adresse på den hyggelige Tullinsgade og passer perfekt ind i det luksuriøse og frankofile kvarter omkring Værnedamsvej. Butikken er enkelt og minimalistisk indrettet hvilket giver plads til de mange smukke og håndplukkede fund. Ejeren af butikken har et rigtig godt øje for hvad der rør sig i modeverdenen og fylder butikken med tøj, som både er klassisk og moderne.

En lyserød silkeskjorte fra Chanel? Den perfekte lange 70'er-bohemekjole? Tag et smut forbi Jérôme!


Diamonds and rust, Sankt Peders Stræde 23

Hos Diamonds and Rust kan man finde både "diamanter" og "rust", som navnet antyder. Butikken er en hyggelig og personlig, lille skattekiste med masser af fine fund til gode priser, primært tøj og tilbehør fra 1960-1990. Og så ligger den side om side med flere andre vintage- og secondhandbutikker midt i et af Københavns mest charmerende kvarterer, Latinerkvarteret, bedre kendt som Pisserenden.


Vintage 199Jagtvej 199

Da jeg lige var flyttet til København boede jeg ikke langt fra en stor secondhandbutik på Østerbro, og den var derfor et af de steder, jeg først begyndte at gå på opdagelse i det gamle tøj. Jeg kan ikke huske hvad butikken hed dengang, og efterfølgende har den skiftet ejere og navn nogle gange. Heldigvis har lokalerne altid haft brugt tøj som omdrejningspunkt og i dag hedder butikken Vintage 199 og sælger et stort udvalg af farverigt second hand tøj til gode priser. Som noget nyt har butikken indrettet sig med en cafe, og man kan derfor både få styret sin shoppe- og kaffelyst samme sted – ret smart!

FN92, Larsbjørnstræde 6

Denne lille kælderbutik er intet mindre end en drøm. Her findes de smukkeste af de smukkeste kjoler, mange af dem importeret direkte fra stjernernes egen by, Hollywood. Med tiden har FN92 specialiseret sig i primært vintagebrudekjoler og sekundært galla- og cocktailkjoler. Butikken er en sand perle og drysser tiltrængt glamour over de, til tider, lidt konforme danskere med udsøgte blonder, bedårende perler, tyl i metervis og vaskeægte vintage fra 1910 - 1990. FN92 kan uden problemer måle sig med de bedste vintagebutikker verden over.


Audrey Vintage, H. C. Ørstedsvej 50

Som butikkens navn lægger op til er Audrey Vintage en hyldest til Audrey Hepburn og hendes enkle og elegante stil. Og jeg er sikker på at Audrey ville have været stolt ved synet! Butikken er indrettet som et walk in closet med smukke møbler, store portrætter på væggene og over alt er der glitrende smykker, elegante silketørklæder og delikat vintagetøj i primært sort og hvid og pudderrosa.


Karen Copenhagen, Griffenfeldsgade 50

Karen Copenhagen har navn efter indehaveren Karen, som startede ud med at sælge vintage- og secondhandtøj ud af sit stuevindue på Nørrebro. Som passionen og kundekredsen voksede, fik hun et hyggeligt lokale på Griffenfeldsgade, hvor man både kan finde originalt tøj (primært 60-70-80'erne) og smukke og kreative items syet af genbrugstøj.


Osbæck Vintage, Falkoner Allé 65

Osbæck Vintage er en lille butik med en god blanding af vintage, genbrug og secondhand – et vaskeægte skatkammer hvor guld og glimmer hænger side og side med ruskindsjakker og trenchcoats, alt sammen til meget rimelige priser. Osbæck er en vintagebutik af den gamle skole – her er ikke noget med farve- eller periodekoordinering, smarte koncepter eller fancy indretning, men et skatkammer af sjove og personlige fund til gode priser, som man skal tage sig tid til at kigge igennem. Bruger man tiden, er jeg ikke i tvivl om at der er guld at finde hver eneste gang.


PRAG, Vesterbrogade 98A og Nørrebrogade 45

PRAG findes to steder i København, på Nørrebro og Vesterbro (og har også en butik i Aarhus). Begge butikker i København er store og bugner af tøj og accessories fra 1950 - 1990, men er samtidig altid meget overskuelige og ryddelige. Der er ingen tvivl om at PRAG har hentet inspiration fra de klassiske secondhandbutikker i Berlin og NY, men alligevel har PRAG sin helt egen personlighed og charme – butikkerne har rækkevis af farverigt vintage- og secondhandtøj til gode priser, pigerne bag disken er altid søde og hjælpsomme og der er gode rummelige prøverum. Jeg er i hvert fald lykkelig for at jeg PRAG ikke er så langt væk, som det lyder.


Wasteland, Studiestræde 5

Er du på jagt efter band-T-shirts, 80'er-kjoler, kimonoer eller cowboyjakker, så tag en tur forbi Wasteland i Studiestræde. Butikkn sælger primært tøj fra 60'erne-90'erne og gemmer altid mange sjove og kitschede


Kongens Klæ’r, Rosenborggade 10

Kongens Klær' er en af Københavns ældste secondhandbutikker, og jeg føler altid at jeg træder ind en tidslomme, når jeg sætter mine fødder i det aflange lokale. Butikken sælger klassisk secondhandtøj og -tilbehør og har rækker af jeans, trenchcoats, 60'er-kjoler, 80'er-blazere, lædertasker og meget andet godt og har et hav af trofaste og loyale kunder.