Angsten for at være for fin

IMG_7410_900 Foto: Carolina Segre

Ah, så blev det fredag og solen skinner og det kunne næsten ikke være bedre. Jeg tager en tur i sommerhus med min veninde og skal nyde stilheden, de sidste solstråler, lidt god mad og et par store drinks. Og ikke at skulle ligge og samle mere eller mindre tygget mad op fra gulvet efter aftensmaden. Håber jeg.

I, derimod, skal sikkert noget festligt. I hvert fald nogle af jer og jeg håber ikke at I holder jer tilbage. Jeg håber at I tager jeres allerfineste tøj på, fordi I har rigtig meget lyst til det. Ikke hænger det tilbage i skabet i sidste sekund og skifter til de sædvanlige jeans af frygt for at være for fine eller skille jer ud. Jeg er lidt træt af den der angst for at være for fin. Selvfølgelig kan det kamme over og det er akavet at stå i gallakjole og lange handsker til en simpel grillfest, men det er jo heller ikke det jeg mener. Det er de der middage, dates, byture og fester, hvor man i virkeligheden sagtens kunne gøre lidt mere ud af sig selv. I hvert fald er det en snak, jeg har haft med mange veninder, som ikke kan lide at være for fine. De vil egentlig gerne, men alligevel føler de sig utilpasse. Hvorfor?

Det er sjovt det der med at være for fin, for det relaterer næsten altid til kjoler, smykker, makeup og andet, som er med til at forstærke vores femininitet. Derimod føler de fleste sig godt tilpas i bukser, let makeup og naturligt hår – umiddelbart maskuline værdier. Og jeg forstår det egentlig godt, for omverden ændrer sig og vi føler os mere sårbare, når vi skruer op for det feminine. Vi har længe brugt meget krudt på at nedtone det og tilpasse os en mere maskulin verden, for at blive taget seriøst og blive hørt. At vende tilbage til kjoler og rød læbestift er grænseoverskridende, fordi vi er bange for at miste vores ståsted. Men kjoler gør os ikke til det svage køn. Derimod kan de bruges til at styrke vores selvværd, hvis vi føler os godt tilpas. Samme gælder selvfølgelig for makeup, høje hæle og alt det andet, som nogle af os godt kan lide. Hold op med at se det som forfængelighed og noget du gør for andre. Gør det for dig selv, fordi det er dejligt og du er værd at gøre noget ud af. Og husk – der er ikke noget svagt i at være feminin og stå ved det, tværtimod.

Du er ikke for fin. Du er helt perfekt afpasset fin lige som du er, fordi du har lyst og gør det for din egen skyld. Prøv engang, jeg tror du vil kunne lide det.