Vintageforedrag og fine fund i Fredericia

kjolerum_stormsmagasinkjolerum_3_stormsmagasinkjolerum_2_stormsmagasinI dag er jeg i fuld gang med at rydde op, sortere og pakke sammen i min garderobe, for lige om lidt (også kaldet lørdag 1. oktober) tager jeg turen hele vejen fra København til Fredericia for at svælge (og sælge!) i vintage i hele dagen. Jeg er blevet inviteret til det nye luksusloppemarked, Et Godt Fund i Messe C, hvor jeg både skal holde vintageforedrag og sælge kjoler fra min egen stand. Jeg tager selv en god del med fra min personlige garderobe og har derudover også lokket Vintage Chic til at gøre mig selskab på standen med en masse smukke kjoler, smykker og andet vintagegodt, som jeg håber I kommer og køber, før jeg forelsker mig i det hele selv. Så vidt jeg kan forstå, findes der to haller i Messe C, hvor Et Godt Fund bliver afholdt – i den ene sælger private deres luksuslopper og i den anden kan man finde fine antikviteter og sjove retrofund hos de professionelle (og mig!). Udover møbler og kuriosa vil der også være flere stande med vintagetøj og jeg glæder mig især til at kigge forbi de to århusianske butikker Vintage Divine og Vintage Sonika, som altid har virkelig mange flotte ting. Og så glæder jeg mig især til at se nogle af jer, som (forhåbentlig) svinger forbi min stand, siger hej, måske køber en kjole og lytter med, når jeg siger et og andet om vintage, det der med ikke at gå i bukser og tipper om hvordan man selv kan få lidt mere magi i garderoben. Det bliver kl. 13.30 på scenen og man må stille alle de spørgsmål man vil. Der er for øvrigt gratis entre og rygter om kaffe og kage til gode priser – jeg synes det lyder ganske formidabelt!

Et Godt Fund, Messe C, Fredericia, d. 1. oktober, 10 - 17 – GRATIS ENTRE – Læs mere om Et Godt Fund lige her og hold dig opdateret på Facebook.

 

et-godt-fund-logo-_-vandret

 

Om vintagemagi og hvorfor jeg aldrig går i bukser

carmenkjole_stormsmagasin Jeg får mange sjove reaktioner, når jeg fortæller at jeg ikke ejer et par bukser. Nogle synes det er fint, andre helt utænkeligt, nogle undrer sig og så er der dem, som faktisk bliver lidt provokerede af min beslutning. Hvorfor det er så ekstremt for nogle, ved jeg ikke, men i hvert fald er jeg flere gange blevet mødt med diverse kjoleudfordrende scenarier, når jeg fortæller min historie: Hvad så hvis du skulle til Island på hvalsafari? Eller løbe triathlon? Eller på overlevelsestur i Canada? Eller? Eller? Eller? For det første – det skal jeg ikke. For det andet – så ville jeg nok tage nogle bukser på.

Jeg har jo ikke noget imod bukser. Jeg synes faktisk at det er ret fantastisk stykke beklædning, som rigtig mange er rigtig glade for – både mænd og kvinder. Beslutningen om ikke længere at gå i bukser, handler om så meget mere end at sige farvel til et særligt stykke tøj. Det er lige så meget en symbolsk handling, som minder mig om at gøre det der føles rigtig for mig og ikke hvad andre forventer. I årevis var det en kamp at finde de rigtige bukser. Jeg var ret overbevist om at det var min krop der var noget i vejen med – jeg passede bare ikke godt i dem og følte mig heller ikke godt tilpas. Men alle går jo i bukser, så det gjorde jeg også. Altså lige indtil jeg stødte på min første rigtige vintagekjole. Med den gik det op for mig at min krop ikke var sær eller forkert eller mærkelig – den passede bare meget bedre i noget andet tøj, end det jeg hidtil havde prøvet at klemme den ned i. Pludselig fik jeg øje på alt det gode ved min krop i stedet for at fokusere på det negative og slap mig selv fri. Endelig holdt jeg op med at jage det uopnåelige, endelig tog jeg udgangspunkt i mig selv, endelig slappede jeg af – og mit selvværd voksede markant. Derfor var beslutningen også ganske simpel og slet ikke svær at efterleve: tøj skal være et frit element, som ikke er bundet op på regler og forudbestemte kropsidealer. Tøj skal understrege den jeg er og få mig til at føle mig mere værd. Tøj skal være en sjov og levende oplevelse, som giver dagene mere magi og glamour.

Siden dengang (snart 10 år siden?) har jeg ikke tænkt så meget over det med altid at gå i vintagekjoler, bortset fra når andre skeptisk spørger ind til min beslutning. Men for tiden tænker jeg især meget over det. Al den magi og selvforståelse vintage har givet mig, prøver jeg nemlig at samle sammen i min bog og mens jeg skriver, lærer jeg også nyt. Jeg dykker ned i tidernes kropsidealer, snit, materialer og forsøger at videregive alt det de gamle kjoler gemmer på og det rush, det giver mig at få det helt rigtige på. Og sådan havde jeg det præcis, da jeg i torsdags var på endnu et fotoshoot med Carolina, for at tage billeder til min bog. Jeg havde lånt den mest vidunderlige 1970'er silkekjole fra Carmen Vintage, med metervis af stof som svævede om benene og sølvtråde som glitrede i de sidste solstråler. Den følelse af glamourøst overskud og feminin energi har jeg bare aldrig fundet i par bukser – er det mon svar nok?

English recap: Why I never wear pants...

Hvad er god stil?

polkadots_stormsmagasinForleden dag blev jeg spurgt om, hvad god stil er. God stil er selvrespekt og personlighed, svarede jeg. Jeg har altid været ret vild med tøj og siden jeg var helt lille, har jeg været meget bevidst om, hvad jeg vil have på og især hvad jeg ikke vil have på. Og jeg har haft det rigtig sjovt med det. Tøjet har altid været en kæmpe del af min personlighed og den bedste og mest direkte måde for mig at udtrykke mig på. I årenenes løb troede jeg derfor at mode var det, jeg interesserede mig for. Men moden blev ved med at tage begejstringen fra mig med alle dens regler, dos and don’ts, alt for tynde modeller og et minimalistisk, androgynt, masseproduceret univers jeg slet ikke kunne genkende mig selv i. Hverken min krop eller personlighed passede ind i de firkantede moderegler og jeg følte mig, helt ærligt, altid lidt forkert. Flere gange droppede jeg derfor drømmen om at uddanne mig indenfor mode, jeg kunne simpelthen ikke finde min plads i det.

Da jeg opdagede at der fandtes en parallelverden af tøj fra svundne tider, fandt jeg ud af hvad det i virkeligheden er, der får mit hjerte til at slå. Det et nemlig ikke mode – det er stil. Og stil er en helt anden snak. Vintage gav mig en verden, hvor jeg endelig kunne trække vejret og udleve alle mine tøjdrømme. Det er originalt, det er autentisk, det er mystisk, det er glamourøst, det er feminint og det er magisk. Og det allerbedste? Her er det mig, der bestemmer og der findes ingen regler, ingen prædefinerede udtryk, ingen forkerte kroppe, ingen eksperter. Jeg begyndte at lege med tøjet igen og fandt ud af at god stil er selvrespekt og personlighed. 

Respekt for min krop og mine grænser. Føler jeg mig godt tilpas i det jeg har på? Passer tøjet til min krop? Så langt, så godt. Når fundamentet er på plads, kan man lettere tilsætte personlighed, som er krymmelen på hele: farver, prints, smykker, glimmer, materialer – alt hvad man godt kan lide og føler for. Guld og glimmer? Skinny jeans og en gammel t-shirt? Eller polkaprikker fra top til tå? Det ved kun du. Og det er god stil.

 

Rød redning!

Processed with VSCO with f2 presetJeg elsker rød. Røde negle, røde læber, røde smykker, rødt hår, røde sko, røde tasker, røde kjoler! Jeg føler mig ikke så godt tilpas i sort, men rød er altid min go-to farve, hvis jeg ikke ved, hvad jeg skal vælge. Der er så meget feminin power i rød og man bliver ligesom nødt til lige at rette ryggen en ekstra gang af ren respekt for den markante farve – den følelse har jeg sjældent i sort. Den røde kjole blev også min redning sidste lørdag, da jeg var inviteret til stor swingfest hos en af mine yndlings fotografer, Niels Ditlev. Planen var ellers at skrue mig ned i en gammel kending, hele outfittet var lagt frem, men da jeg skulle have kjolen på og ud af døren passede den ikke. Argh. Lynlåsen ville ikke forbi min postgravide talje og jeg blev nødt til at finde på noget andet i sidste sekund. Valget faldt på denne røde 1950'er kjole, som jeg købte i vinters da jeg var på besøg i Aarhus og bl.a. kiggede forbi Vintage Sonika. Den havde heldigvis ingen problemer med at nå sammen i siden og lyne hele vejen op. Røde læber, røde rhinstensøreringe og ud i en taxa.

Og hvis du tror at rød ikke klæder dig, så tager du fejl. Der findes rigtig mange nuancer af rød og også en som er god til dig, så der er ingen undskyldning for ikke at eje noget i den ultimative farve. Rød er og bliver (og har altid været) det nye sort og gør virkelig noget godt for de fleste kvinder. Har du ikke mod på at kaste dig ud i rød fra top til tå, så start med en læbestift, et tørklæde, sko eller en anden detalje – det kan redde selv den kedeligste mandag. Eller tøjkrisen lørdag aften.

English recap: My RED vintage dress from Vintage Sonika!

 

Monokrom mandagscandyfloss!

candyfloss_3_stormsmagasin candyfloss_4_stormsmagasin Hvad gør man på en grå mandag morgen? Man river det aller fineste ud af garderoben og topper det med lidt glimmer på øjnene, i håret og på skoene og binder en silkesløjfe om halsen. Ja, det er det, man gør. Apropos monokrome outfits er det her sæt fra i mandags også et meget godt eksempel på hvordan nyt og gammelt smelter fint sammen, så længe farverne matcher og skaber et helt nyt look. Lad os se på det:candyfloss_5_stormsmagasin

Jeg er ret vild med vintagesengejakker (også udenfor sengen), for de er så lækre og bløde og ofte quiltede og jeg ææælsker quilt! Denne er fra 1940'erne og har været del af min garderobe en del år efterhånden. For at bryde det sarte lyserøde, har den fået en sort silkesløjfe under kraven.

candyfloss_2_stormsmagasin

Under sengejakken er den fineste lette 1950'er kjole, som jeg haft i årevis, men af en eller anden grund ikke har haft på før. Muligvis fordi jeg lidt havde glemt den. I weekenden ryddede jeg op og fik pludselig øje på kjolen, som havde gemt sig bag en masse andre – dejlig overraskelse og næsten som at få noget nyt. Ud over vintagekjole og -jakke, har jeg tilsat moderne detaljer i form af solbriller, taske og sko, som passer i farver og udtryk. På den måde virker sammensætningen naturlig. candyfloss_stormsmagasinOg nederst glimter skoene fra Chiara Ferragni, som jeg er blevet ret begejstret for – behagelige, men fine. That's it! Håber I har en dejlig uge og husker at strø lidt glimmer på de grå dage.

English recap: Monday monochrome outfit combining vintage and modern!

 

Lysegule striber og grå roser

mariegudmeleth_15_stormsmagasin På min Malmö-tur i sidste uge kunne jeg ikke andet end at hovedkulds forelske mig i gule striber og grå roser. Begge dele var printet på en smuk 1950'er frakke, som råbte på at komme med hjem til København og den slags må ikke overhøres. I det hele taget har jeg et svagt punkt for roseprint, så der var ikke meget betænkningstid, før jeg kørte kortet igennem og omsatte danske kroner til svenske. Ud over en smuk tilføjelse til min garderobe, kunne jeg også undskylde købet med at være den perfekte souvenir. Frakken er nemlig designet og syet i Sverige og er da en del sjovere at have med hjem end noget plastic i gul og blå produceret i Kina.

I fredags havde jeg en aftale med Nanna om at se den nyeste udstilling på Design Museum Danmark om den danske printdesigner, Marie Gudme Leth. Det var virkelig (virkelig!!) varmt, men frakken kom på alligevel, da jeg tænkte at print pioneren ville have sat pris på det. Derudover kunne den også blive dokumenteret blandt de gamle bygninger af Nannas gode øje. Udstillingen kan jeg varmt anbefale, et smugkig på den kommer snart! mariegudmeleth_13_stormsmagasin

Og frakken er ikke bare en frakke, den kan også bruges som kjole. Den kan knappes hele vejen ned og har et bælte som matcher, for at få den smalle talje. Jeg har aldrig set det før, så modenørden i mig klappede i sine små fedtede hænder hele vejen hjem fra det svenske. Denne gang brugte jeg den som frakke og bæltet blev istedet en sløjfe på min kurv.mariegudmeleth_16_stormsmagasin

Kilehælene i satin er mange år gamle. Jeg købte dem på udsalg i Magasin og kan ikke længere se mærket. Men fine er de.mariegudmeleth_14_stormsmagasin

Under frakken havde jeg min gamle 1950'er kjole fra FN92, som matchede perfekt med gule striber og prikker.mariegudmeleth_11_stormsmagasin

Kurven har været min mors, som jeg har været så heldig at få lov at overtage.mariegudmeleth_12_stormsmagasinBehøver vist ikke at sige at jeg stadig er total forelsket? Jamen altså, det print!

English recap: My new vintage coat!

 

Sort/hvidt Malmö outfit!

malmo_24_stormsmagasin Det der med at skrive en bog om vintage, kræver jo noget research. Og det betyder at kigge på – og forelske sig i – en masse vintagetøj. Derfor kom jeg også hjem med en ny nederdel fra Carmen Vintage forleden dag. Den er hjemmelavet fra 1940'erne og har påsyede noder – jeg kunne ikke lade være. Fin, hva? Da sommeren så pludselig viste sit kønne solbeskinnede ansigt igen, var det jo perfekt at indvie den på en Malmö-tur.

malmo_outfit_stormsmagasin

Skjorten er købt i London for en del år siden, også fra 1940'erne og er så dejlig at have på når det er rigtig varmt. Lakbælte fra 1950'erne, tørklæde som turban fra Nørgaard, taske fra Marc by Marc Jacobs, solbriller fra Celine og fløjlsbånd fra Båndsalonen.malmo_outfit_2_stormsmagasinOg smukt vintage hårspænde fra Vintage Chic.

English recap: Black and white Malmö outfit!

 

Miniferie i Malmö: burgere, is og vintage!

malmo_15_stormsmagasin I går tog jeg turen over sundet for at holde miniferie i Malmö og besøge den svensktalende, vintageelskende Hawaii lady, Milan. Både Milan og jeg har et særligt forhold til gamle ting og sager og god mad, så der var ingen diskussion om hvad dagen skulle bruges på: vintage, vintage, spise, vintage og spise lidt mere.

Vejret var heldigvis meget ferievenligt og jeg følte virkelig at jeg var kommet udenlands, selvom jeg kun var en halv time fra København. I det hele taget kan jeg varmt anbefale Malmö, hvis man vil på en lille dagstur – det er nemt og hurtigt at tage dertil (hvis man bor i Københavnsområdet), byen er hyggelig, har mange fine butikker, cafeer, parker og andet godt og så er alt i gåafstand.

malmo_26_stormsmagasin

Efter et kig indenfor hos de lokale genbrugsbutikker og secondhand butikken Beyond Retro, tog vi en velfortjent pause hos Casual Street Food med en omgang burgere, fritter og hjemmelavet lemonade – meget anbefalelsesværdigt både for vegetarer og kødspisere.

malmo_2_stormsmagasin

malmo_6_stormsmagasin

Derefter gik turen videre til Famous Ape, som har fået en stor vintageafdeling i kælderen med kjoler, sko, lidt børnetøj og andre fine sager.  malmo_7_stormsmagasinmalmo_4_stormsmagasinmalmo_3_stormsmagasin

Guldsko!malmo_27_stormsmagasin

Butikkens stueetage har reprotøj, sjove dimser og fine gamle knapper og bånd.malmo_29_stormsmagasin

Jeg kom derfra med 2 meter vintagebånd og Milan fandt en ubrugt skjortekjole fra 1950'erne. Hej hej og videre til min yndlingsbutik i Malmö – Mani!malmo_16_stormsmagasin

Mani er en af de lækreste vintagebutikker, jeg kender. Indretningen er lige så smuk som tøjet og alle steder er der gennemtænkte detaljer, som er med til at skabe det lille unikke univers, Mani er.malmo_19_stormsmagasinmalmo_21_stormsmagasin

Milan prøvede fine hatte...malmo_11_stormsmagasin

og fine kjoler! Denneher kom med hjem, der var ikke noget at gøre.malmo_17_stormsmagasinOg da jeg var færdig med at dokumentere enhver krog af butikken, prøvede og købte jeg også noget fra knagerækken. Kan I mon gætte hvad?

Til sidst måtte vi løsrive os, København kaldte og jeg skulle hjem igen. Vi nåede lige en is hos Köld, som er sidste Malmö-anbefaling herfra. Sjældent har jeg fået så intens og smagfuld is, som her. Dagens variant med gorgonzola (!!), sprang jeg dog over og valgte hjemmelavet karamel/røget havsalt og kokos/kaffe/chokolade som begge var virkelig gode. Man kan både få is baseret på vand, mælk, cashew og kokos, så der er noget for alle og smagene er meget varierede og anderledes end den traditionelle gammeldaws – bl.a. granatæble/vanille og indian pale ale/vandmelon/citron var på iskortet. Argh jeg må tilbage og smage resten!

malmo_24_stormsmagasinTak for en fin dag, smuk vintage, dejlig mad og det gode vejr. Sort/hvidt sommeroutfit kommer i morgen!

ps. Opdateret vintageguide til Malmö findes her!

English recap: A great day in Malmö – burgers, ice cream and vintage shopping with Milan! Malmö vintage shopping guide right here!

 

De gode gamle dage? Nej tak, ellers tak.

Processed with VSCO with f2 presetVintage er en vidunderlig ting, det skal vi slet ikke diskutere. Jeg elsker (næsten) alt omkring det og vil til enhver tid prædike alle de fordele det har, til alle som gider at høre på mig. Håndværket, kvaliteten, pasformen, farverne, fantasien, printene, historierne og ikke mindst magien, som er kombinationen af det hele – jeg elsker det. Det er den bedste måde at skabe et unikt udtryk på og så er det både godt for dyr, mennesker og miljø at købe vintage. Ja, man kan vel næsten ikke finde noget dårligt at sige om vintage? Jeg kan i hvert fald ikke. At købe gamle kjoler og andet godt fra tidligere tider har været en del af min hverdag siden jeg var teenager. Jeg har altid været draget af fortidens glamour og elegance, som er noget jeg længes efter i den moderne verden, jeg lever i. Helt ærligt, så er der jo ikke meget dekadence i dagens konforme Danmark, som jeg synes har tendens til at drukne i praktisk løbetøj, firkantet byplanlægning, kysseforskrækkede forældre og strømlinede biler i neutrale farver. Argh. Jeg vil have tonstung silkevelour, kraftig parfume, gamle bygninger, upraktiske sko, overgroede parker, store diamanter og dæmpet belysning. Og kysse på børn og dyr og smukke mænd (okay, mand, jeg er trods alt gift). Med vintage får jeg lidt af glamouren helt ind på kroppen og kan tage stemningen med mig, hvor end jeg er. Og det føles så godt.

Når jeg så går rundt i Føtex med lidt mere rød læbestift end de fleste andre, proklamerer fremmede mennesker ofte at jeg er født i den forkerte tidsalder. I den mest positive forstand, det er jeg overbevist om. Jeg har også tit hørt det samme fra andre, som er mindst lige så forelskede i vintage, som jeg er – at de ville ønske at de var født i et andet årti. Jeg ved godt hvad de mener. De drømmer om en anden æstetik og lidt mere finesse. Men at tro at alt var bedre i de gode gamle dage er meget naivt og jeg drømmer om ingen anden tid, end den jeg lever i og den som kommer.

Selvom der er et godt stykke vej endnu, har vi kvinder aldrig haft det bedre end vi har det lige nu. Aldrig har vi haft så mange muligheder og aldrig har ligestilligen været tættere på. Det er ret vigtigt at huske, inden man lukker øjnene for den moderne verden og lader sig glide ned i en verden af drømme og svundne tider. Det er simpelthen for nemt og for dumt at bilde hinanden ind at livet var bedre før, for ikke at skulle forholde sig til nutidens problematikker. Livet var ikke bedre. Livet var ikke nemmere eller mere simpelt. Kvinder før os har kæmpet i årtier for at vi kan leve det liv, vi lever i dag og vi skylder dem at få det bedste ud af det. Takket være dem har vi blandt andet fået muligheden for at klæde os lige præcis som vi vil og det sætter jeg stor pris på. For vores, deres og fremtidige kvinders skyld, bliver vi nødt til at blive ved med at arbejde for at det skal blive endnu bedre.

Dermed ikke sagt, at vi ikke også kan kæmpe for en lidt lækrere verden med mere fokus på kunst, historie, kvalitet, skønhed, glamour og elegance fremfor praktisk, glat tetris-hverdag. Til at bidrage til kampen, har jeg i dag investeret i to vintagekjoler til glæde for os alle sammen (ja okay, mest mig). En lyserød 1940'er kjole med det smukkeste print og en grøn med hvide prikker fra 1960'erne, som man bliver meget glad af. Det må være en start.Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

 

 

Hej fra skrivehulen!

vintageoutfit_stormsmagasinDet bliver lige til et hurtigt hej fra skrivehulen, hvor der bliver tænkt, læst og tastet på livet løs. Lige om lidt er der kun 2,5 måned til teksten til min bog skal afleveres, så jeg har faktisk lidt travlt. Til gengæld er det rigtig, rigtig sjovt, timerne flyver afsted og det er med at holde tungen lige i munden, his jeg skal nå det hele. Derudover forsøger jeg at holde et par times sommerferie hist og her med min lille familie og derfor er bloggen lidt stille for tiden. Og så til det allervigtigste – tøjet! I dag indvier jeg min nye 30'er bluse under en gammel kending – en 50'er kjole, jeg købte i Amsterdam for en del år siden. Den har altid været en af mine yndlingskjoler og er så fantastisk i kraftigt bomuldsstof, som står helt af sig selv og det smukke, enkle roseprint. Når den endelig kommer ud, så ved jeg at det er sommer. 30'er blusen passer rigtig godt til og er en nem måde at forny en gammel kjole med fine pufærmer og bindebånd (med kvaster!) i halsen.

Processed with VSCO with f2 presetTasterne kalder, håber I har en fin, fin sommer!

English recap: A quick hi and an outfit!

 

 

 

(lidt sent) sommeroutfit!

outfit_stormsmagasin Det føles som evigheder, siden jeg sidst har skrevet noget herinde! Helt præcist var det sidste mandag, hvor jeg fortalte lidt om sygdom og seje damer og selvom 9 dage vel næppe kan betegnes som evigheder, så føles det vitterligt sådan. Muligvis fordi jeg har været lidt i en anden verden. Og altså ikke på en eller anden solbeskinnet ø, hvor man glemmer tid og sted, men nærmere i 40 graders ildelugtende varm lejlighed, hvor først Pontus var syg og jeg derefter ragede den sidste smule virus til mig og lige tog en omgang bræksyge på langs. Det var ikke sjovt. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har været syg på den måde. Sådan rigtig syg at jeg intet spiste i dagevis, ikke kunne stå på benene og hele kroppen gjorde oooooondt. Selvom jeg sagtens kunne bruge et indlæg på at have ondt af mig selv og visualisere mit farverige sygdomsforløb for jer, tænker jeg at det alligevel er sjovere med de her outfitbilleder, som Carolina tog af mig, inden jeg blev lænket til sengen.

outfit_3_stormsmagasin

Det var nemlig i den der weekend, hvor jeg var helt alene hjemme, rask, glad, solen skinnede, alt var skønt og jeg havde min nye yndlingkjole fra Vintage Divine på – og den skulle dokumenteres. Er så forelsket i pufærmerne, den fine flæsekrave og det koralfarvede fiskeprint, så meget godt samlet i een kjole!outfit_5_stormsmagasin

Sandaler fra Dune, som jeg viste jer her.outfit_2_stormsmagasin

outfit_4_stormsmagasin

Yndlingssolbriller fra Celine og silketørklæde fra Sonia Rykiel. Og med denne lidt sene omgang sommeroutfit, siger jeg hej hej til sygdom og seng og goddag til hverdagen igen – det er så godt at være tilbage!

English recap: Vintage summer outfit!

 

 

Drømmekjolen del 3

htdf_4_stormsmagasin Mit How to do Fashion-projekt er efterhånden virkelig ved at tage form. Det er jo Nanna som klarer alt det hårde arbejde med bestille stof, måle, sy, kreere snitmønster og alt muligt andet jeg ikke har forstand på, mens jeg hepper ivrigt fra sidelinjen. Om to uger skal det hele være færdigt til det store photoshoot og så varer det ikke længe før det kommer til salg. Og når jeg siger det hele, men jeg det hele. Tanken var umiddelbart at vi skulle lave et enkelt snitmønster, men det var frygtelig svært at holde sig indenfor rammerne, når der er så mange muligheder. Tanken om en enkelt drømmekjole var nærmest umulig og derfor er vi landet på forskellige dele som kan matches på kryds og tværs. For at være helt ærlig har jeg mistet overblikket over hvor mange dele vi er oppe på, men det er ret mange. Og alle sammen kommer de med forskelige detaljer, man kan vælge til og fra, så der er virkelig mulighed for at få det ligesom man vil have det.  htdf_3_stormsmagasin

Fælles for det hele er at det er vintageinspireret, feminint og med sjove, fine og gennemførte detaljer – lige som jeg godt kan lide det. Derudover bliver alt syet op i blå, hvide og sølvfarvede stoffer med inspiration efter mine barndomsferier på Bornholm. Nanna har været så sød at sende mig lidt billeder af processen, så her er et lille smugkig på nogle af de mange dele.htdf_5_stormsmagasinhtdf_2_stormsmagasin htdf_stormsmagasinDet bliver fint, hva? Glæder mig helt vildt til at vildt til at vise jer det hele, når vi er klar.

English recap: Sewing patterns in the making – part 3

 

Den perfekte Askepotkjole

askepotkjole_stormsmagasin Det var desværre ikke meget jeg nåede rundt for at kigge på alle de fine stande til København Vintage, da jeg havde rigelig travlt i min egen. Det var ærgerligt for mig, men godt for privatøkonomien, for der var så mange flotte ting alle steder. Dog nåede jeg lige en lille tur hist og her og fangede bl.a. denne lyseblå skønhed i farten hos Vintage Chic. Det er den ultimative Askepotkjole i den fineste lyseblå farve, med stort skørt og en blød krave, som falder ud over skuldrene. askepotkjole_2_stormsmagasin

Fin detalje med de bølgende flæser på skørtet.askepotkjole_3_stormsmagasin

askepotkjole_4_stormsmagasinDrapering på brystet og den smukke krave, som også fungerer som ærmer. Den passer mig helt perfekt og måske også en af jer? I hvert fald kan den lejes her hos mig, hvis man har trangen til at være Askepot for en aften.

English recap: Bought the perfect Cinderella dress at Copenhagen Vintage Fair!

Lej min garderobe!

vintageudlejning_billeder_1vintageudlejning_detaljebillede_1Vintage er det allerbedste jeg ved. Intet slår elegancen, kvaliteten og udtrykket og jeg vil til enhver tid vælge de gamle kjoler og smykker frem for noget nyproduceret. Og så er der noget helt særligt nostalgisk og romantisk ved at iføre sig et lille stykke af en verden, som ikke længere findes. Tøjet og smykkerne er ikke perfekte, men har til gengæld historie, charme og autenticitet, som ikke kan genskabes – det er unikt og det gør oplevelsen stor.

Med tiden har kærligheden til vintage kun vokset og det samme har min samling. Så nu er det på tide at dele lidt ud af fundene og jeg starter derfor en vintage udlejning med smykker og tøj til de helt særlige dage: bryllupper, fødselsdage og andre festlige lejligheder. På den måde kan jeg få lov at blive ved med at samle og andre kan også få glæde af alle de fine ting. Der findes kun en vis mængde vintagetøj i verden og som interessen stiger, bliver det sværere og sværere at få fat i. Hvis vi deles om det der er, er der mere til alle. Samtidig får man muligheden for at ligne en million for en brøkdel. Godt for mig, godt for dig, godt for pengepungen og godt for miljøet. Og også rigtig godt for standarten af påklædning. Jeg er fan og det håber jeg også I bliver.

En del af udlejningen er min personlige garderobe og en del har jeg købt ind til samme formål. Med tiden håber jeg den kan vokse sig større, så jeg får mulighed for at købe mere og i flere forskellige størrelser. Indtil videre er det meste tøj str. 36-38, men jeg har enkelte ting som er større og mindre. Og så er der også masser af smykker, som alle heldigvis kan passe.

Alt er stadig meget nyt, men har I lyst til at se og høre mere, kan I kigge forbi min stand til København Vintage, hvor jeg har det hele med. Derudover er I også altid meget velkomne til at sende mig en mail med drømme og ønsker, så finder vi ud af noget. Der er endnu ikke et fysisk sted, hvor man kan se hele udlejningen, men her under er et lille smugkig.

Jeg ville sætte rigtig meget pris på tanker, ideer og ønsker, så vi kan skabe det bedste fælles vintageklædeskab!

vintageudlejning_billeder_2vintageudlejning_detaljebillede_5 vintageudlejning_billeder_3vintageudlejning_detaljebillede_3 vintageudlejning_billeder_4vintageudlejning_detaljebillede_4 vintageudlejning_billeder_5vintageudlejning_detaljebillede_2

Foto: Carolina Segre.

English recap: I'm opening a vintage rental!

Kom i gang med vintage

foto-17Jeg tror en hel del kender følelsen af at træde ind i en vintagebutik og ikke ane hvor man skal starte. Intet er som man kender det fra almindelige butikker – der findes kun een størrelse af hver, på stativerne hænger eksklusive aftenkjoler side om side med varme vinterfrakker og syntetiske skjorter, noget er næsten nyt og andet trænger til en kærlig hånd. Derudover er det hele i forskellige snit, størrelser, farver og mønstre, så der er nok at tage fat på. Hvis altså man kan overskue det. De første par gange man træder ind i dette virvar, kan man godt blive lidt overvældet og det kræver træning og tilvænning at blive god til at lede og finde det rigtige. Og hvad er så det rigtige? Ja, det er jo helt op til dig. 969338_249982761809761_623897233_n

922914_250698105071560_1878733857_n

Nogle vælger et rendyrket og tidstypisk look fra en bestemt periode, andre sammensætter årtiernes mode på kryds og tværs. Heldigvis er alt tilladt og her er ingen regler, ingen ny sæson, ingen trend og ingen ”so last season”. Og der er rigtig meget forskelligt at vælge imellem.

Hvad kan du godt lide? Et klassisk feminint udtryk? Kig efter tøj fra 40 ’erne og 50’erne. I den periode var taljerne smalle og hofterne brede. Måske er du til et mere skarpt og grafisk look? – prøv 60’erne, hvor kjolerne var korte og enkle. Eller er du mere til romantisk boheme? Kig efter 70’er stativet, hvor du bl.a. finder lange skørter med flæser og broderede skjorter. Vintage er nemlig ikke bare polkaprikker og strutskørter. Eller storblomstrede polyesterkjoler for den sags skyld. Vintage er også lange, sofistikerede aftenkjoler, tykke uldne cardigans, håndlavede bælter, dekadente hatte og praktiske højtaljede bukser – for bare at nævne en brøkdel af det, man kan finde. Vintage referer ikke til en bestemt stil, men en årrække – i min verden fra 1920 - 1969 og herunder findes mange forskellige stilarter og udtryk.

foto-145-1024x1024foto-160-1024x1024

Et godt begyndertip vil være at starte ud i det små – en hat, et tørklæde, et smykke, en trøje eller ligende, som du kan bruge sammen med resten af din garderobe. Næste gang får du måske lyst til at kaste dig ud i en kjole. Eller frakke.

Prøv dig frem stille og roligt og find ud af, hvad du kan lide og hvad der klæder dig. Prøv også at lade dig inspirere af hår og makeup fra dengang og se hvad det gør ved dit udtryk. Vær ikke bange for at lege med de forskellige stilarter og miks det med moderne tøj. Som sagt – her er ingen regler, så hav det sjovt, vær nysgerrig og for alt i verden – glem hvad du tror, andre mon tænker om dig, jeg er sikker på at du vil blive overrasket af mængden af komplimenter!

Læs også 3 tips til vintage shopping

Loppeguld fra Forum

loppemarked_stormsmagsin Hvorfor betale 40 kr. for at spendere en udemærket søndag i en stor rungende hal, når solen skinner udenfor? Fordi den er proppet med gamle fine ting og sager og man aldrig ved hvad man kan støve frem i de lange rækker af porcelæn, smykker, stentøj, glas, bøger og meget andet godt. I søndags var jeg endnu en gang på loppemarked i Forum og var heldig at finde en god bunke guld, jeg ikke kunne leve uden. Jeg synes egentlig altid at jeg er ret heldig i Forum, der er simpelthen så mange stande at jeg næsten altid kommer derfra med et par gode poser. Det er jo ikke fordi det bugner med vintagetøj på de danske loppemarkeder, men denne gang sneg der sig alligevel lidt med hjem. Lad os kigge i bunken:

loppemarked_2_stormsmagsin

Allerførst fandt jeg den fineste lyseblå 1950'er hat. Jeg slog til med det samme og måtte slippe med 100 kr.loppemarked_3_stormsmagsin

I samme stand var der flere fristelser og jeg kunne ikke stå for disse franske kort med tråd. Jeg ved ikke hvad jeg skal bruge dem til, men farverne og designet var så indbydende at de røg med.loppemarked_4_stormsmagsin

Også disse gamle franske reklamer købte jeg fra samme stand. To af hver plus de fine trådkort gav jeg i alt 100 kr. for.loppemarked_5_stormsmagsin

Da jeg gik en runde ovenpå fangede mine øjne straks denne bog. Couture fra Paris og London i min yndlingsperiode 1947 - 1957? Ja tak. 50 kr. for den. loppemarked_6_stormsmagsinOg til sidst, men ikke mindst – dagens blødeste fund, som fik min vintagehjerte til at slå lidt hutigere: en lang smuk 1940'er brudekjole med knapper i ryggen og bindebånd i perfekt stand til 200 kr. Den kunne jeg heller ikke stå for og blev det sidste jeg købte den søndag. For 450 kr. blandet godt og gammelt, en rigtig fin fangst synes jeg.

Var I også i Forum i weekenden?

 

English recap: This sundays flea market finds.

 

Tyl eller diamanter?

engament_dress_stormsmagasinI mandags var det to år siden, jeg gik fra frøken til frue. Jeg har stadig ikke rigtig vænnet mig til titlen, men det er jo også bare formaliteter. Vi blev ikke gift for at blive hr. og fru, men for at fejre at vi endelig havde fundet hinanden og for at holde en stor fest for alle de mennesker, vi holder af. Men det her skal ikke handle om brylluppet, derimod optakten. Hele frieriet kom fuldstændig bag på mig. Jan er ikke en særlig traditionel mand og selvom vi havde snakket lidt om det der med at blive gift, troede jeg aldrig at han ville gøre noget ved det. Jeg var faktisk begyndt at overveje hvordan jeg skulle fri til ham, men nåede det ikke. På min 28 års fødselsdag blev jeg overrasket med en guldæske med rødt satinbånd omkring. Der i lå ikke en ring, men derimod den smukkeste 1950'er tylkjole med perler og palietter – og med den, spørgsmålet om at blive hans. Ringen kom først senere, men kjolen – den vidste han at jeg ikke ville sige nej til. Hvordan skulle jeg dog kunne det? Især ikke når den kom med fuldskægget tilbehør i form af verdens fineste mand.

 

ps. Se kjolen komme til sin ret her og her!

Dagens vintage antræk: Frugt for alle pengene

ootd_21.8.15_stormsmagasinOg så lykkedes det endnu en gang at slæbe sig selv op af sengen, ned fra 4. sal, barnevognen op af kælderen og op af Frederiksberg Allé. Næsten hver dag går jeg turen, gerne kombineret med Frederiksberg Have og måske Søndermarken. Nogle gange alene, andre gange med Jan og sommetider veninder eller familie. Altid med Pontus dog. Og gerne med kaffe. Jeg elsker den rute, som er det tætteste på Paris man kommer i Danmark – smuk arkitektur, statuer, springvand, brosten, parker – godt for både krop og sjæl. I dag lokkede Frederiksberg Allé ekstra meget, da vi besluttede os for at at kigge ind hos Frederiksberg Chokolade, som har fantastiske is. Jan valgte en klassiker med nougat og pistacie, mens jeg kastede sparepengene efter en frugtkombi a la abrikossorbet, hindbærskum og nougat (også en slags frugt, ikke?). Outfittet indholdt også en god mængde frugt i form af en 1950'er sommerkjole med jordbær/vandmelon/vindrue-print, som efterhånden har nogle år på bagen i min garderobe. Ja, følte mig næsten lidt sund. Udover kjolen var der dømt gåvenlige ballerinaer og store solbriller til at gemme de trætte øjne, et absolut must i denne babytid.

Håber også at I har haft en dejlig solskinsfredag <3

English recap: Todays fruity vintage outfit!

Ny kjole gjort af et helt særligt stof

ternetkjole_2_stormsmagasin Min mor har været på besøg. Og hver gang hun er det, har hun næsten altid en pose fyldt med gode ting med. Denne gang blev følgende slæbt op på fjerde sal: kartofler, grønkål og persille fra urtehaven, en flot kuffert fra 1920'erne (har været min oldemors søster), hjemmebagt grøntsagstærte og småkager, en hjemmehæklet hagesmæk til den lille spradebasse og så denne fine rødternede kjole til mig – alt godt fra landet om man vil. Kjolen er syet efter samme mønster, som denne, hun lavede til mig sidst jeg var på besøg, som er inspireret af denne 1950'er kjole jeg købte i New York på vores bryllupsrejse. Jeg elsker modellen, som er enkel og sidder så godt – og som er meget praktisk, når man bruger meget tid sammen med en sulten baby.

Nå ja, og så er stoffet jo noget ganske særligt – det er nemlig en af dugene fra vores bryllupsfest. Et dejligt minde som nu har fået ny funktion. Jeg tænker at den bliver helt perfekt til vores bryllupsdag i september! ternetkjole_3_stormsmagasinternetkjole_stormsmagasin

Min søde og dygtige mor laver gerne mønstre, syr kjoler og har fine stoffer og masser af garn i hendes lille butik i Gamtofte på Sydfyn, hvis nogen kommer på disse kanter. Ellers sender hun også gerne. Se mere på hendes hjemmeside Storms Galleri.

English recap: My mom made me a new dress! And the fabric? One of the tablecloths from our wedding!

How to find the right size when shopping for vintage

I løbet af ugen satte jeg lidt forskelligt vintagetøj til salg på Facebook. I var så søde at tage virkelig godt i mod det – og nu er en hel del allerede på vej mod nye ejere, dejligt! Tak for alle de søde beskeder, den gode respons og hurtige, ukomplicerede handler – det er bestemt ikke sidste gang jeg sælger ud af det lille vintagelager. I er simpelthen fine. Når jeg sælger vintagetøj bliver der ofte spurgt til hvilken størrelse det er. Og det kan jeg virkelig godt forstå. Det kan godt være svært at forholde sig til at tøjet ikke har en reel størrelse, det er vi jo vant til. Jeg skriver altid mål på tøjet (bryst, talje, hofter og længde), men mange vil gerne vide, om det er en 34 eller 44, medium eller x-large. Og det er så svært at svare på. Selvfølgelig kan man godt sjusse sig frem til en ca. størrelse, men det kan hurtigt blive misvisende.

0503_c7d5_500_1.2

Vintage er på mange måder anderledes end det tøj man kan købe i dag – snittene, materialerne, størrelserne. Først i 1950'erne begyndte man at masseproducere tøj og indførte derfor størrelser (de svarer dog på ingen måde overens med nutidens størrelser, så det kan man aldrig regne med). Før 1950'erne syede man tøjet selv, eller fik det syet. Det betyder at tøjet ikke er skabt til en bestemt størrelse, men en bestemt krop. Og ingen kroppe kan gøres op i størrelser. Derudover er årtiernes silhuetter også meget forskellige, da kropsidealet ændrede sig i løbet af tiden. F.eks. kan jeg passe forholdsvis små kjoler fra 1950'erne fordi jeg har en smal talje. Til gengæld skal jeg have en noget større størrelse, når det kommer til smalle 1960'er kjoler, fordi jeg har ret brede hofter.

Da jeg selv begyndte at købe vintagetøj, var en af de største udfordringer at finde den rigtige størrelse. Det var jo umuligt at vide, når der ikke stod et tal i nakken. Nu kigger jeg aldrig efter størrelser længere. Jeg ved 9 ud af 10 gange om det er noget jeg kan passe bare ved at se på tøjet.

0503_c7d5_500_2

Tricket ved at købe vintage er at lære sin krop og sine mål at kende. Når man først har styr på det, bliver alting så meget lettere. Det tager tid og kræver at man måler sig selv (bryst, talje, og hofter) og prøver en masse tøj. Og med en masse, mener jeg en masse. Det er den eneste måde man lærer de forskellige snit fra diverse tidsperioder at kende og finder ud af hvilke man kan passe.

For mig har det været den bedste måde at lære min krop at kende på. Og lære at holde af den.  Jeg har fundet ud af, hvilke fordele jeg har og hvordan jeg skal bruge dem. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg svedende har forsøgt at klemme mig ned i et par jeans, men altid med samme resultat – for brede hofter og for smal talje. At opleve gang på gang at jeg ikke passede ind i de mål modebranchen havde besluttet sig for var de rigtige, fik mig til at føle mig meget forkert. Til sidst gav jeg op og nægtede nogensinde at prøve et par bukser igen! Fandeme nej.Heldigvis fandt jeg samtidig ud af at især kjoler fra 1950'erne passede min krop perfekt. Jeg var ikke forkert, jeg passede bare bedre i noget andet tøj.

0503_c7d5_500_2.2

Sådan er det også med vintage. Nogle perioder og nogle snit passer ens krop, andre gør ikke. Tag tiden og find ud af hvad du kan lide og hvad der klæder din krop. Lær dine styrker at kende og brug dem. Ingen ser godt ud i alting, men alle ser godt ud i noget – det lover jeg. Og en ny og langt bedre (tøj)verden vil åbne sig for dine øjne. Og uden tvivl et meget mere positiv kropssyn.

English recap: Shopping for vintage is not easy when you're used to looking for modern size labels. Take your time, measure your body, try A LOT of vintage clothes and find out what clothes suits you – and everything will be so much easier! And you'll probably be a lot happier with your body too...